Het einde van het jaar is voor veel mensen het moment om lopende abonnementen en contracten nog eens goed te bekijken. Door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken zie je al snel of je ergens anders beter en goedkoper uit bent. Zo is het ook met je energiecontract. Het is slim om regelmatig even te checken of je nog goed zit. Een onafhankelijke vergelijkingssite als Gaslicht.com/energievergelijken is hiervoor een heel handig hulpmiddel.

Sneller de beste energiecontracten vinden

Veel mensen blijven bij hun huidige energieleverancier. Toch is dit lang niet altijd de beste optie. Het is goed mogelijk dat andere aanbieders goedkoper zijn en meer opties hebben voor groene stroom uit onder meer wind, zon en waterkracht. Wat veel mensen tegenhoudt om over te stappen, is de angst om tijdelijk zonder stroom te zitten. Deze angst is echter niet gegrond, want overstappen van energieleverancier is heel eenvoudig en in feite niets meer dan wat administratief werk. Je overstap gaat nog makkelijker via een vergelijkswebsite, bijvoorbeeld Gaslicht.com. Je contract bij je huidige leverancier loopt door tot het moment dat je contract bij je nieuwe aanbieder ingaat. Zo zit je nooit zonder stroom.

Kiezen voor betaalbare groene stroom

Ben je van plan om over te stappen van energieleverancier? Dan kun je net zo makkelijk voor groene stroom kiezen. Deze stroom belast het milieu veel minder dan de zogeheten grijze energie en is ook nog eens oneindig beschikbaar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is groene energie niet duurder dan andere energie. Dit heeft onder meer te maken met de verschillende subsidies voor groene stroom. Ook wordt er steeds meer groene energie geproduceerd, waardoor de beschikbaarheid ervan omhoog gaat en de prijs daalt.

Energie: flexibel of vast contract?

Bij het afsluiten van een nieuw energiecontract kun je niet alleen kiezen tussen grijze en groene energie, maar ook tussen een vast en een flexibel contract. De beste keuze hangt helemaal af van jouw situatie en je energieverbruik. Een variabel contract heeft als voordeel dat je nergens aan vast zit en nog eenvoudiger kunt overstappen. Het nadeel is wel dat je bij stijgende kosten het risico loopt op een veel duurdere energierekening. Je kunt ook kiezen voor een vast contract. Hiermee dek je jezelf in tegen hoge energieprijzen, maar kun je minder eenvoudig overstappen.